Oliebollen 2021

banner-oliebollen
werk
kerk
Harrie en Ruben
beslag
bruin bakken 2
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Terwijl de zon nog niet eens op was, waren de vrouwen en mannen van het eerste uur al om 6.30 uur bezig om onze kraam weer op te bouwen. Nadat we de middag van tevoren al de tent hadden klaargezet en de tafels voor de bakpannen, kon nu het echte werk beginnen. Want de bakken moeten natuurlijk wel veilig opgesteld zijn, en het gas goed aangesloten. Zodra dat allemaal is gebeurd, kan de olie erin, en het gas aangestoken. Tot zover het buitenwerk.

Binnen in D’n Boogerd wordt ondertussen al het eerste beslag gemaakt, een continu proces dat vanaf 6.30 tot ca. 15.00 uur zal gaan duren. Water afmeten, koken, gist afwegen, mix afwegen en op enig moment alles samen laten komen in de grote beslagton, dan rustig aan beginnen met de verfmenger en opvoeren naar standje 4, om zo een mooi draderig beslag te krijgen. Dan gaat de ton voor een minuut of 45 in de eigen geïmproviseerde rijskamer, tot het bijna de ton uitrijst.

Als er een bak of 2-3 klaar is, is ondertussen ook het vet heet genoeg om te gaan bakken. We zijn dan ongeveer 1,5 uur aan de gang, om ca 8.00 uur gaan de eerste bollen bakken.

Deze eerste ploeg werkt tot 8.30 uur, dan komt de tweede ploeg van ca 10 personen de eerste aflossen. De werkzaamheden worden overgedragen, en ploeg 2 gaat aan het bakken en beslag maken, tot ze om 11 uur ook weer worden afgelost. Hetzelfde gebeurt met de ploeg dit tot 13.30 uur komt helpen. En tot slot de laatste bakploeg, die tot ca 16.00 uur bakt. Ondertussen is het beslag maken klaar, en kan de keuken alvast opgeruimd en gepoetst worden.

Om een uur of 4 zijn de laatste oliebollen gebakken, en kan de heleboel weer opgeruimd worden. Gelukkig hebben we daar ook dit jaar weer een aantal vrijwilligers voor gevonden, met al enige jaren ervaring, zodat een en ander als een tierelier wordt aangepakt, ingepakt, opgeruimd en afgevoerd. Het langste duurt natuurlijk het afkoelen van de 3 bakken met ca. 25 liter olie van 180 graden. Maar tegen de tijd dat alle andere materialen zijn opgeruimd, kunnen de mannen de bakken aanpakken met vuurvaste handschoenen, en ze in grote olietonnen gieten, waar ze verder af kunnen koelen. Deze wordt later teruggeschept in de oliekannen en afgevoerd.

Dit jaar heeft het bestuur een aantal deeltaken gemaakt. Waar dit voorheen grotendeels op Hans en Jolanda neer kwam, is er nu een aantal mensen bereid gevonden om deze deeltaken op zich te nemen, zoals het schoonmaken van de beslagtonnen en al het bakgereedschap, het schoonmaken van de bakpannen, maar ook een stukje promotie maken, boodschappen doen, etc. En gelukkig is er ook een nieuwe locatie gevonden waar we de spullen kunnen opslaan.

Op deze manier zijn er dus nog meer mensen van de vereniging betrokken bij deze activiteit, want niet iedereen kan op oudejaarsdag zelf helpen, maar op deze manier toch zijn/haar steentje bijdragen op een ander moment. Naar schatting gaat om ca 50 vrijwilligers, waarbij er zelfs enkele oud-leden steevast blijven komen, gewoon omdat het zo leuk en gezellig is.

De netto opbrengst van dit jaar is toch weer zo’n 2.000 euro. Wat voor onze vereniging ongeveer 20% van alle inkomsten is. Dat is iets minder dan de jaren daarvoor, maar dat komt omdat we meer materialen hebben moeten aanschaffen. En helaas waren er 2 bakken met beslag volledig mislukt, dus daar geen inkomsten van, shit happens!

Het bestuur dankt alle mensen die het dit jaar weer mogelijk gemaakt hebben om onze overheerlijke oliebollen te verkopen en zo de clubkas te spekken. Ook waren we blij dat we deze activiteit door hebben kunnen laten gaan, zodat de leden elkaar ook weer eens konden zien en spreken.

We hopen dat iedereen fijne feestdagen en een goede jaarwisseling heeft gehad. Reuze jammer dat het oliebollen mixtoernooi niet door kon gaan. Maar we hadden dan ook geen oliebollen meer over.

We hopen van ganser harte dat we na volgende week eindelijk weer kunnen gaan sporten, maar veel hoop hebben we er nog niet op!

Tot die tijd, blijft gezond en hopelijk tot heel snel!

Het bestuur: Anke, Anouk, Jolanda, Reina en Yvonne

Geplaatst in Uncategorized.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *